ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ TSOUNAMI ΣΕ...

Δευτερόλεπτα

Home |Rss Feeds | Forum | Find us on Facebook | Friendly Banners

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η βαριά κληρονομιά . . . υποθήκη για το μέλλον

Του Κυριάκου Στεφανίδη.
Οικονομική καταστροφή και «καμένη γη», παραλαμβάνει η νέα διοίκηση του Δήμου μας από ματαιόδοξους, ανεύθυνους και επιπόλαιους καιροσκόπους. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της νέας Διοίκησης του Δήμου Θερεμαϊκού, το έλλειμμα και των τριών Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν ξεπερνά τα 21.500.000 ευρώ. Το νούμερο αυτό έχει την τάση να αυξηθεί αφού υπάρχουν ακόμα προμηθευτές που έρχονται και ζητούν χρήματα τα οποία δεν έχουν τιμολογηθεί. Όσο για τον Δήμο Μηχανιώνας, που η προηγούμενη διοίκηση, προεκλογικά αναφερόταν σε πλεόνασμα 3.000.000 ευρώ, το έλλειμμα της ξεπερνά τα 7.500.000 ευρώ. Ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την Μηχανιώνα, αλλά και έλλειμμα τεράστιου μεγέθους σε σχέση με τον πληθυσμό και σε σύγκριση με άλλους δήμους της χώρας.
Εντυπωσιακή πάντως ήταν η έξοδος της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Μηχανιώνας. Με ένα φοβερό συντονισμό κατάφεραν να δημιουργήσουν τεράστιο διοικητικό κενό στην νέα διοίκηση που την 1-1-2011 παρέλαβε ένα δήμο ερημωμένο από προσωπικό, με διαλυμένα και ακινητοποιημένα οχήματα και μηχανήματα, με φοβερές ελλείψεις στα άκρως απαραίτητα υλικά (πχ φωτοτυπικό χαρτί, χαρτί υγείας, πετρέλαιο θέρμανσης, κλπ).
Όσο εντυπωσιακή και αν ήταν η έξοδος αυτή, δεν παύει να είναι ανήθικη, αφού είναι στοιχειώδης η υποχρέωση της απερχόμενης διοίκησης να φροντίζει για την ομαλή μετάβαση στη νέα διοίκηση. Και όμως, αυτό το αυτονόητο, είναι για όλους αυτούς που αγαπούν τον τόπο τους, αλλά όχι γι’ αυτούς που απλά αγαπούν την εξουσία και ματαιοδοξούν σερνόμενοι μέχρι και στα δικαστήρια.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν Πολιτικές, Διοικητικές και Ποινικές ευθύνες, που θα αποδοθούν με την ολοκλήρωση της απογραφής. Σήμερα, αυτό που μας «καίει» είναι πως θα αποφύγουμε την ένταξη μας στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, κάτι ανάλογο με το «ΔΝΤ».
Οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν τον δήμο μας σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι:
· Η διείσδυση της πολιτικής και των πολιτικών στη λειτουρ­γία της διοίκησης
· Η σύγχυση των αρμοδιοτήτων
· Η ασυνέχεια της εφαρμογής προγραμμάτων
· Η έλλειψη διοικητικής κωδικοποίησης
· Η έλλειψη τεχνικών με­θόδων για την ορθολογική δράση και διαχείριση της διοίκησης
· Τα οργανωτικά προβλήματα
· Η χαλαρότητα και η ανε­πάρκεια των ελέγχων
· Ο συγκεντρωτισμός στην διοίκηση
· Η ανεπάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή
· Η υποτυπώδης χρήση των πληροφοριακών συστημάτων
· Η κακή διαχείριση των κρατικών πόρων
· Η έλλειψη πνεύματος πρωτοβουλίας και ευθύνης
Σήμερα ξεκινάμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, με μείωση του κόστους λειτουργίας της και ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προχωράμε στην υιοθέτηση κά­ποιων αναγκαίων μέτρων και πρακτικών, ώστε:
· Να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα στην διοικητική λειτουργία του Δήμου. Έτσι ο δήμος θα αποκτήσει ένα λειτουργικό οργανόγραμμα, ένα καθηκοντολόγιο και ένα σύστημα αξιών για να εμπνέει και να καθοδηγεί τους υπαλλήλους, καθώς και κινήτρων αποδοτικότητας-παραγωγικότητας
· Να αξιολογείται η δραστηριότητα της διοίκησης
· Να ελέγχεται η ορθή χρήση των κρατικών πόρων
· Να δημοσιοποιούνται οι ενέργειες της διοίκησης
· Να αναβαθμιστεί η επικοι­νωνίας της διοίκησης με τους πολίτες
· Να αναπτυχθεί η πληροφορική
· Να υπάρχει ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων
· Να υπάρχει προγραμματισμός των προσλήψεων
· Να ενισχύσουμε της υλικοτεχνικής υποδομής
· Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διοικητικής δράσης
· Να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δαπανών.
· Να βελτιωθούν οι δημοσιονομικοί ελέγχων, με ανάπτυξη των ελέγχων επίτευξης των επιθυμητών αποτελεσμάτων
· Να προβλέπονται και να αξιολογούνται οι δαπάνες
Ήδη ξεκινήσαμε την τακτοποίηση των χρεών και των υποχρεώσεων του νέου Δήμου μας, αν και αυτό δυσχεραίνει τις δυνατότητες για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Παρ’ όλα αυτά διερευνούμε με πιο έντονο ρυθμό την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ανάπτυξη της περιοχής μας
Η χάραξη πολιτικής για ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για την οριοθέτηση του πεδίου της λήψης αποφάσεων, για τον προσδιορισμό των πηγών χρηματοδότησης αλλά και των κριτηρίων κατανομής της, την συστηματική αξιολόγηση των αναγκών και τη μεθοδική αντιμετώπισή τους
Σε κάθε περίπτωση ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του δήμου μας, προϋποθέτει βασικά βήματα της μεθοδολογίας του σχεδιασμού και συγκεκριμένα:
-Τον εκ των προτέρων και σαφή προσδιορισμό του σκοπού και των στόχων
-Τη διαμόρφωση δράσεων με σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
-Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την ανατροφοδότηση με στόχο την πραγματοποίηση βελτιωτικών παρεμβάσεων σε επίπεδο σχεδιασμού αρχικά και ενεργειών υλοποίησης.
Η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων δράσης είναι πλέον αναγκαιότητα. Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη θα πρέπει να έχει εφικτές λύσεις και να αποτελεί κοινό όραμα των πολιτών.

Share/Save/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

navigation pages