ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ TSOUNAMI ΣΕ...

Δευτερόλεπτα

Home |Rss Feeds | Forum | Find us on Facebook | Friendly Banners

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ακριβά Ανταποδοτικά τέλη..και κροκοδείλια δάκρυα.

του Κυριάκου Στεφανίδη*
Υπάρχει άραγε κανείς που να συμφωνεί με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη;
Γιατί άραγε η διοίκηση του Δήμου μας να επιβάλει αυξήσεις από 0 – 24% στους δημότες; Είναι άραγε ανάλγητη και δεν αντιλαμβάνεται την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας;
Πως ορίζονται τα δημοτικά τέλη ως ακριβά;
Γιατί αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη;
Θα έχουμε καλύτερη καθαριότητα;
Τι αυξήσεις στα τέλη επέβαλαν την προηγούμενη 4ετία οι δήμαρχοι που σήμερα κόπτονται για τους δημότες και κατά πόσο ήταν ανταποδοτικά;
Εδώ και δεκαετίες πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη για να έχουμε καθαριότητα και φωτισμό στον Δήμο μας. Οι σημαντικές αυτές υπηρεσίες, καλώς ή κακώς, πληρώνονται από τους κατοίκους υποχρεωτικά σύμφωνα με τον νόμο (ΣτΕ \ 2462/1999, 649, 950/81). Μια σωστή Δημοτική Διοίκηση πρέπει να σχεδιάσει τον οδικό χάρη για μια καθαρή πόλη με κατάλληλο φωτισμό. Κανένας δημότης δεν θα ήταν αντίθετος να πληρώσει αυτό που του αναλογεί, αρκεί να έχει τις σωστές υπηρεσίες. Όσοι αντιδρούν αισθάνονται
*ο Κ.Στεφανίδης είναι Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαικού
ότι «πληρώνουν πολλά για υποτυπώδεις υπηρεσίες», ουσιαστικά δηλαδή, πιστεύουν ότι τα τέλη που πληρώνουν δεν είναι ανταποδοτικά.

Υπήρχαν δήμαρχοι της περιοχής μας που ποτέ δεν σχεδίασαν – οργάνωσαν και εφάρμοσαν σωστές ανταποδοτικές υπηρεσίες τόσα χρόνια, επέβαλαν υπέρογκες ετήσιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, και απέδωσαν χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και τεράστια ελλείμματα. Αυτοί λοιπόν οι αναποτελεσματικοί δήμαρχοι, που πρέπει να απολογηθούν για την οικονομική καταστροφή, που προκάλεσαν στον τόπο, σήμερα έρχονται και με κροκοδείλια δάκρυα το «παίζουν» συμπαραστάτες των φτωχών και αδυνάτων δημοτών και καταφεύγουν στις επιβλέπουσες υπηρεσίες για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν αναφέρονται ποτέ στα αίτια των ελλειμμάτων, στην ανυπαρξία αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων και φυσικά δεν έχουν να προτείνουν λύσεις. Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι αυτή η λαϊκίστικη πολιτική οδήγησε την χώρα μας σ’ αυτήν την δεινή οικονομική κατάσταση. Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι αυτοί οι ίδιοι οδήγησαν τον τόπο μας στο χείλος του γκρεμού. Σήμερα πλέον είναι κοινά αποδεκτό ότι αν υπήρχαν σοβαροί πολίτικοί η χώρα μας αλλά και ο δήμος μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Η διοίκηση του Δήμου μας βρέθηκε να είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην δεινή οικονομική κατάσταση των δημοτών, στα τεράστια ελλείμματα στην καθαριότητα και στον φωτισμό, στο αυξημένο κόστος αποκομιδής των σκουπιδιών και στις προεκλογικές υποσχέσεις γα «μείωση των δημοτικών τελών στο ελάχιστο δυνατό». Η αύξηση των δημοτικών τελών σε ορισμένες δημοτικές ενότητες είναι επιβεβλημένη από τους αριθμούς και η διοίκηση δεν αισθάνεται περήφανη γι’ αυτό.

Νομίζω ότι ο δήμαρχος και η Διοίκηση πρέπει να βγει και να πει την αλήθεια ότι: για να μηδενίσουμε το έλλειμμα στην καθαριότητα και τον φωτισμό (που είναι πάνω από 1.6 εκατομμύρια ευρώ), έπρεπε η αύξηση των τελών να είναι 4πλάσια. Αν θέλαμε ακόμα καλύτερη καθαριότητα τότε, η αύξηση των τελών έπρεπε να είναι 6πλάσια. Ήρθε ο καιρός να εξηγήσει στους δημότες, και θα εξηγήσει σύντομα, τι οικονομικό έλλειμμα παραλαμβάνουμε, ποιοι είναι οι λόγοι και ονομάσει τους ενόχους.

Κατά την γνώμη μου από τον επόμενο χρόνο η διοίκηση θα πρέπει να παρουσιάσει μια έκθεση και προτάσεις στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που θα συσταθεί και αυτή θα αποφασίσει τι καθαριότητα θέλουμε και αν μπορούμε να την πληρώσουμε. Επίσης η διοίκηση πρέπει άμεσα να προωθήσει την ανάπτυξη στον τόπο μας υλοποιώντας κάποια έργα υποδομής και αξιοποιώντας την δημοτική περιούσια. Μέσω της ανάπτυξης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του κόστους των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού για να ελαφρύνει έτσι, την τσέπη των δημοτών.

Share/Save/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

navigation pages